UUSI VUOSI – VANHAT KUJEET

Gradualen vuosi on alkanut taas ”kauko-ohjauksessa”.

Koronan vetäessä hetkosen henkeä pystyimme sentään viime joulukuussa toteuttamaan yhden Jouluoratorio-konsertin esityksen, mutta loppiaiseksi suunniteltu toinen konsertti piti perua.  

Jouluoratorion esitys tarjosi laulajille ja palautteen perustella myös yleisölle hienon ja tunnelmallisen alun joulunajan odotukseen.

Markus Malmgrenin pieteetillä tehty hieno sovitustyö auttoi pääsemään lähelle J.S. Bachin aikaista esitystunnelmaa, jolloin orkesteri ja kuoro saattoivat olla kokoonpanoiltaan hyvinkin suppeita, aina sen mukaan, millaisia resursseja kulloinkin oli saatavissa. Yhteistyö pienen soitinyhtyeen taitavien muusikoiden, urkurin sekä loistavien nuorten solistien ja muutaman kuoron riveissä mukana laulaneen avustajan kanssa oli hieno kokemus.

Urkuteknisten seikkojen vuoksi esitys laulettiin Paavalin kirkon parvelta. Olisi ollut mielenkiintoista kokea, miten tunnelmaan ja ehkä tulkintaankin olisi vaikuttanut se, että suunniteltu toinen esitys Kallion kirkossa olisi laulettu ja soitettu kirkon etuosassa ja suorassa kontaktissa yleisöön.

Kevätkauden alkaessa harjoitukset aloitettiin Zoomissa. Edellisvuoden aikana kehittyneet etäharjoittelurutiinit ovat onneksi sen verran hyvin opittuina, että harjoitusten toteutus ja tekniikka eivät enää tuota ongelmia. Nyt on onneksi voitu siirtyä taas harjoittelemaan Käpylän kirkolle.  

Tammikuussa käytiin Zoomissa myös taiteellisen johtajan Hiskin vetämänä yksityiskohtainen palautekeskustelu ja analyysi. Tämän perusteella hän lienee ollut varsin tyytyväinen ensimmäisen Graduale-kuoron kanssa toteutuneen varsinaisen konsertin lopputulokseen (olihan siinä tietysti joululaulukonserttikin ollut vähän aikaisemmin, mutta tähtäin oli koko ajan Jouluoratorio-konsertissa).

Parhaillaan työn alla ovat Mozartin C-duurimessu (Krönungsmesse) ja c-mollimessu (Grosse Messe), jotka ehdittiin harjoitella melkein valmiiksi jo pari vuotta sitten ja joiden esitystä on pandemian vuoksi jo kaksi kertaa siirretty. Mozart-konsertti on Kallion kirkossa 2.4.2022. Lippuja voi jo ostaaTicketmasterin kautta.

Kaikilla hyvin organisoituneilla yhteisöillä pitää aina olla myös jatkosuunnitelmia, jos asiat eivät edisty suunnitelmien mukaan. Graduale-kuoro harjoittelee parhaillaan myös Brahmsin Ein deutsches Requiemiä. Tavoitteena on konsertti Kallion kirkossa 29.10.2022.

Valo lisääntyy ja kevät lähenee päivä päivältä; uskomme ja toivomme, että koronakin tästä ottaa opikseen ja kuluttaa itsensä loppuun.

Sitä odotellessa Graduale-kuoro toivottaa kaikille kuoromusiikin ja suurten kuoroteosten ystäville hyvää ja tervettä kevättä!

Olli Miinalainen, II-basso

20.2.2022