KEVÄTTÄ ODOTELLESSA

Edellisestä kirjoitelmasta onkin jo päässyt kulumaan melkein kolme kuukautta. Sen jälkeen merkittävimpinä tapahtumina ovat olleet 15.12.2022 Paavalin kirkossa pidetty joulukonsertti ja tämän vuoden puolella uuden ”lukukauden ” aloitus. Joulukonsertin fiilistely jäi taannoin itse joulun jalkoihin. Näin postuumisti voi todeta, että hyvin meni, vaikka harjoitusperiodi oli lyhyehkö loppusyksystä pidetyn Brahms-konsertin vuoksi.

2023 harjoituskausi aloitettiin heti loppiaisen jälkeen nyt jo ”vanhassa” paikassa, Mäkelänrinteen lukion salissa. Työn alla koko kevään ajan tulevat olemaan Gabriel Faurén Requiem ja Mozartin Requiem. Molempien teosten maali tulee olemaan 6.5.2023 Olarin kirkossa. Mozartin Requiemin on Graduale esittänyt jo kertaalleen 19.4.2019 Seppo Välimäen johtamana, mutta Faurén teos on suurimmalle osalle kuorolaisista uusi.

Harjoitusten edetessä voi ilolla todeta, että Mozartin hankalimmat sekvenssit, tyylilajien vaihdokset ja yllättäen tulevat yksittäiset ylennykset ja alennukset vähitellen löytyvät, jostakin syvältä selkärangan ja lihasmuistin sopukoista, ja alkavat tuntua jo ennenkin lauletulta. Samoin Faurén erilainen sävelkieli tulee harjoitus harjoitukselta tutummaksi.

Graduale -kuoro järjesti helmikuun alussa ns. avoimet harjoitukset, joista ilmoiteltiin kuoron kotisivuilla ja facebookissa. Suureksi iloksemme nämä harjoitukset houkuttelivat paikalle useampiakin kuorolaulusta yleisesti ja erityisesti nyt harjoiteltavista teoksista kiinnostuneita laulajia. Koelaulun jälkeen saatoimme ilolla todeta kuoron vahvuuden kasvaneen taas seitsemällä uudella laulajalla.

Vahvistunein ja tuorein voimin on mukavaa jatkaa hienojen teosten valmistamista, samaa tahtia kevään edistymisen kanssa.

Olli Miinalainen, II-basso

25.2.2023