Koronan varjoissa

Vuosi 2020 jää takuulla jokaiselle mieleen kaikessa erikoislaatuisuudessaan. Kuoromaailmassa kevään ”lock down” merkitsi harjoituskauden yhtäkkistä päättymistä ja pitkään valmisteltujen konserttien perumista. Sitä suurempi on ollut laulajien ilo, kun kesän jälkeen on ollut mahdollista alkaa taas harjoitella, vaikkakin sitten monenlaisin varotoimin ja poikkeusjärjestelyin.

Graduale-kuorolle korona-ajan poikkeustoimet ovat merkinneet tehostettua käsihygieniaa sekä visiirin tai maskin käyttöä harjoituksissa. Olemme hajaantuneet niin laajalle Käpylän kirkon tiloihin, että kunnon turvavälit toisiin laulajiin on voitu pitää. Ja niille, jotka eivät ole pystyneet osallistumaan harjoituksiin fyysisesti, on järjestetty mahdollisuus osallistua kotoa käsin etäyhteydellä. Syksyn edetessä varotoimia on viety vieläkin pidemmälle, ja kuoro on jakautunut vaihtuviin 20 laulajan ryhmiin, jotka ovat harjoitelleet puolitoista tuntia kerrallaan muiden osallistuessa etäyhteyden kautta.

Toinen iloinen asia sen lisäksi, että olemme ylipäätään päässeet laulamaan, on kuorollemme ollut kauden aloitus uuden taiteellisen johtajamme Hiski Walleniuksen johdolla. Kuoromme pitkäaikainen taiteellinen johtaja ja perustaja Seppo Välimäki jäi kevätkauden jälkeen hyvin ansaitulle eläkkeelle, ja me kuorolaiset olemme kovin onnellisia, että olemme saaneet Sepon työlle erittäin ammattitaitoisen ja innostavan jatkajan. Hiski on tuonut tullessaan sopivassa suhteessa jatkuvuutta ja uusia tuulia.

Syyskauden jälkipuolella harjoittelumme on keskittynyt jouluiseen ohjelmistoon, ja joulun henki on alkanut hiipiä jo vähän etuajassa kuorolaisten mieliin. Syksyn aherrus on tuottanut tulosta, ja adventtiin tultaessa Gradualella alkoi olla jo valmiina hieno ja tunnelmallinen joulukonserttiohjelmisto esitettäväksi Käpylän kirkossa ja Paavalinkirkossa.

Valitettavasti pääkaupunkiseudun koronatilanne ei nyt salli konserttien kaltaisia kokoontumisia joulun alla. Olisimme kovin mielellämme halunneet jakaa kanssanne sitä musiikillista jouluiloa, josta harjoitellessamme olemme itse saaneet nauttia. Niin laulajien kuin yleisön terveys on kuitenkin ensisijainen asia, ja olemme päättäneet perua konsertit ja siirtää harjoituksemme loppukaudeksi Zoomiin.

Pettymyksistä huolimatta suuntaamme katseemme tulevaan ja toivotamme Sinulle hyvä kuoromme kuulumisia seuraava lukija hyvää adventin aikaa ja tavalla tai toisella musiikillista joulua! Toivomme myös, että saamme tavata Sinut tulevassa Mozart-konsertissamme!

Olli-Pekka Rantala, II tenori

27.11.2020