Joulutervehdys

Piti alun perin kirjoitella fiiliksistä Graduale-kuoron ensimmäisten joulukonserttien jälkeen, mutta toisin kävi… Syksyn 2020 laulut ja treenit tulivat ja menivät; olipa varsin erikoinen laulusyksy.

Kuoro oli edelliskeväänä kokenut melkoisen mullistuksen ja aloitti syyskauden uuden taiteellisen johtajan, Hiski Walleniuksen luotsaamana. Ennen kuin päästiin varsinaisia harjoituksia edes aloittamaan, oli kesän aikana tehty mittava organisointiurakka kuoron käytänteiden uudistamiseksi.

Koronapandemia aiheutti melkoiset järjestelytyöt harjoitusten organisoimiseksi turvallisissa puitteissa; Edelliseksi pääsiäiseksi alun perin suunniteltu Mozart-konsertti oli koronapandemian vuoksi jäänyt toteutumatta. Harjoitukset alkoivat syyskuussa Käpylän kirkossa kahden Mozartin messun mieleen palauttamisella, osa laulajista oli etäyhteyden päässä.

Paljon oli uutta ja haastavaa: videokuvallisen etäyhteyden rakentaminen ja operointi harjoitusten aikana, uuden harjoituspaikan superkaikuisa akustiikka, varsinkin kun laulettiin vajaalla kuorolla ja turvaetäisyyksien päässä toisistamme jne. Visiiri naaman edessä ei taiteellista vaikutelmaa ja stemmassa normaalisti tiiviisti laulettaessa syntyvää yhteissointia parantanut. Eli vuosien saatossa syntynyt harjoitusrutiini oli kertalaakista kadonnut ja ennen niin rentouttavaksi koettu uuden oppiminen ja asteittainen uuden musiikin sisäistämisen kokemus oli muuttunut äärimmäisen haasteelliseksi.

Vaikutelma toki parani, kun päästiin harjoittelemaan parempaan akustiikkaan seurakuntasaliin, mutta loppusyksystä virus taas lisäsi vauhtiaan ja sen seurauksena kuoro jouduttiin jakamaan vuoroihin, etteivät viranomaisten sallimat henkilömäärät ylittyisi. Harjoituksia operoitiin kuten muinoin kansa- ja oppikoulussa: naisäänillä alkuillan vuoro ja myöhäisillan vuoro; kuoron johtaja ja miesäänet saivat/joutuivat olemaan hommissa koko illan.

Hyvissä ajoin ennen joulua päästettiin Mozart huilaamaan ja alettiin harjoitella (useimmille) täysin uutta jouluohjelmistoa. Kunnianhimoisena tarkoituksena oli toteuttaa kolme joulukonserttia oletetulle lain sallimalle yleisömäärälle ja jopa striimata yksi konsertti laajempaan levitykseen.

Saatiin järjestymään yksi hyvä viikonloppuharjoitus Meritullintorin tiloissa ja yksi melkein koko kuoron harjoitus Käpylän kirkossa. Alkoi tuntua siltä, että suht koht vaativa jouluohjelma (mukana mm. kaksi hienoa renesanssiteosta ja osia Piae Cantiones-kokoelmasta) saataisiin kunnialla kasaan, kunnes vajaa kuukausi ennen joulua, koronarajoitusten vuoksi, kaikki kuorotilaisuuksiin verrattavat tilaisuudet ja sosiaaliset kontaktit kiellettiin ja rajoitettiin ankarasti.

Syyskauden huipennukseksi ja uuden taiteellisen johtajan debyytiksi ajatellut joulukonsertit jouduttiin pettyneinä perumaan ja syyskausi huipentui Zoomin kautta kommunikoituun virtuaalipikkujouluun 46 kuorolaisen voimin 10.12. Kokoontumisen lopuksi käytiin taiteellisen johtajamme Hiskin alustamana vilkas keskustelu kaikkia kiinnostavista tulevista ohjelma- ja tuotantovaihtoehdoista.

Osa keskustelusta koski tulevaisuudessa esitettävien suurteosten orkesteriosuuksien toteutusta. Samalla monelle varmaan valkeni, kuinka suuri kustannus oikeasta täysikokoisesta orkesterista ja solisteista jokaiselle isolle teokselle kertyy. Tulevan kevään Mozart-konsertti tullaan toteuttamaan virtuaaliuruille ja rajatulle orkesterille sovitettuna koronaan liittyvistä syistä.

Virtuaalipikkujoulun perusteella tuntui kaikille kuitenkin jääneen hyvä mieli syksyn harjoituskaudesta ja tyytyväisyys siitä, ettei kuitenkaan annettu poikkeusoloille periksi, vaan jatkettiin tärkeää harrastusta.

Jo lähes kiitettävään kuntoon valmisteltu jouluohjelma voitiin hyvällä omallatunnolla panna pakettiin odottelemaan seuraavaa ”normaalia” joulua. Mozartin Kruunajaismessu ja c-mollimessu, joita jo ehti vähän tulla ikäväkin, on taas kaivettu nuottipinon alta aktiivikäyttöön.

Poikkeusoloissa Graduale-kuoro toivottaa ystävilleen ja kuulijoilleen

Poikkeuksellisen Hyvää Joulua ja Parempaa Uutta Vuotta, unohtamatta kuoromme johtajaa, hallitusta ja kaikkia kanssalaulajia!

Toivottavasti tapaamme estradin molemmin puolin,valoisammissa merkeissä 18.4.2021 Mozartin Kruunajaismessun ja c-mollimessun äärellä!

Olli Miinalainen,  II-basso

20.12.2020