Haluaisitko laulaa Jouluoratorion?

Oletko aina halunnut laulaa Jouluoratorion? Haluaisitko laulaa sitä nyt?

Graduale-kuoro ottaa kuorovuoden alussa uusia laulajia. Nyt olisi oivallinen hetki päästä mukaan mainioon kuoroomme, ja kertaheitolla yhden Bachin rakastetuimman ja eniten esitetyn mestariteoksen pariin.

Itselleni suurin syy pyrkiä aikanani Gradualeen olivat nimenomaan suurteokset, joiden maailmaan tässä kuorossa on mahdollista sukeltaa. Tähänastisen Graduale-urani aikana olen päässyt laulamaan niin Bachin Johannes-passiota kuin Mozartin Requiemiakin. Viime keväälle oli harjoiteltuna Mozartin Grosse Messe ja Kruunajaismessu, mutta koronan vuoksi niiden esittäminen siirtyi ensin vuodella ja sitten vielä toisella. Näillä näkymin Mozartin messut esitetään keväällä 2022.

Sitä ennen kuorolla on mahdollisuus tarttua uuteen suurteokseen, joka on siis Jouluoratorio. On jännittävää ja innostavaa alkaa työstää teosta, jota itse en ole koskaan aikaisemmin laulanut, mutta jonka laulamisesta olen kyllä aina haaveillut. Kun yli 200-sivuinen kuoropartituuri kolahti omasta postiluukustani kesken etätyöpäivän, tuskin maltoin odottaa, että pääsen lehteilemään partituurin sivuja puhumattakaan siitä, että pääsen näitä säveliä torstai-illan harjoituksissa laulamaan.

Tällä hetkellä koronarajoitukset vaikuttavat tapaamme harjoitella. Toistaiseksi harjoittelumme tapahtuu kokonaan Zoomissa, jossa kuoronjohtajamme Hiski pitää viikoittain jokaiselle stemmalle oman kolmen vartin mittaisen harjoituksen. Normaalista kolmen tunnin viikkoharjoituksesta jää siis aikaa myös itsenäiseen kotiharjoitteluun.

Varsinkin nyt, kun harjoitellaan monelle kuorolaiselle kokonaan uutta suurteosta, Zoom-harjoittelu on ainakin omasta mielestäni toimiva ja tehokas tapa saada haltuun omat stemmat, jotka ovat monesti aika vaativia. Isossa kuorossa oma ääni joskus hukkuu muiden joukkoon, mutta Zoomissa voi olla varma, että kuulee jokaisen laulamansa äänen. Toki odotan kovasti sitä aikaa, kun kokoontuminen yhteisiin harjoituksiin on taas mahdollista. Päästään laulamaan yhteen ja harjoittelemaan yhteistä sointia sekä tietenkin tapaamaan kuorokavereita.

Jos ajatus Jouluoratorion laulamisesta ensi joulun alla kutkuttaa, nyt on oikea aika toimia ja tulla rohkeasti koelauluun. Koelauluista löydät tarkempia ohjeita kuoron kotisivuilta. Toivottavasti tapaamme laulamisen merkeissä!

Olli-Pekka Rantala, II tenori

2.2.2021