BLOGISTIT

ESA-PEKKA TAKALA

Kuorolaulun aloitin opiskelijana mieskuorossa a cappella (YL), josta siirryin isojen orkesterisäestyksellisten teosten houkuttelemana Helsingin Katedraalikuoroon. Olen sen jälkeen laulellut eri kuoroissa lähes koko aikuisikäni. Gradualeen liityin kolmisen vuotta sitten, kun sain kuulla tulossa olevista Mozartin messujen esittämisestä. Laulamisen lisäksi soittelen nokkahuiluja senioreiden barokkiyhtyeessä sekä kansamusiikki-bändeissä.

ENNA LOHI

Suuret kirkkomusiikkiteokset houkuttelivat minut ja mieheni Gradualeen vajaat viisi vuotta sitten, kun olimme asuneet pääkaupunkiseudulla tuskin viikkoakaan. Musiikki oli aina ollut tärkeä osa elämääni, ja olin myös kauan haaveillut voivani joskus laulaa suuria teoksia isossa kuorossa. Unelmani ovat moneen kertaan käyneet Gradualessa toteen, enkä vaihtaisi päivääkään pois. Nautin kuorossa laulamisessa musiikin lisäksi myös kuoron antamasta sosiaalisesta verkostosta. Tuttujen ihmisten näkeminen – vaikkakin vain Zoomin välityksellä – antaa minulle viikoittain paljon iloa ja piristystä elämään.

MARJA LIISA ”LILLI” HEIKKILÄ

Äitini mukaan lauloin ennen kuin aloin puhua. Siitä lähtien olenkin sitten laulanut; ensin perheen ja suvun kesken, sitten koulussa ja jo vuosikymmenien ajan kuorossa. Mukaan mahtuu myös parikymmentä vuotta lauluyhtyeessä.

Graduale-kuoroon liityin syksyllä 2021 samasta syystä, kuin moni muukin: Halusin laulaa edes yhden suuren orkesteri- ja kuoromusiikkiteoksen. Niinpä opettelin Bachin Jouluoratorion alton stemman (sitä ennen olen laulanut lähinnä sopraanoa) parissa kuukaudessa. Pettymys oli valtava, kun en voinut koronan leviämisvaiheessa osallistua teoksen esitykseen terveysturvallisista syistä. Siksi tuntui luontevalta jatkaa kuorossa vuonna 2022 Mozartin parissa ja huhtikuussa osallistuin C-molli- ja Kruunajaismessun esitykseen Kallion kirkossa. Sen jälkeen olinkin koukussa.

Nyt olen päässyt harjoittelemaan Brahmsin Ein deutsches Requiem –teosta alusta lähtien muun kuoron kanssa. Jännityksellä, mutta luottamuksella odotan lokakuun konserttia Kallion kirkossa. On hienoa laulaa isossa kuorossa, joka soi.

OLLI-PEKKA RANTALA

Blogisti Olli-Pekka Rantala visiirissään

Olen neljännen vuoden gradualelainen. Aiempaa kuorotaustaa minulla on poikakuoro Pirkanpojista Tampereelta 1980-90-luvuilta sekä kamarikuoro EOL:stä 1990-2000-luvuilta. Sen jälkeen laulamisessa oli pidempi tauko kiireisestä elämäntilanteesta johtuen. Gradualeen minua houkuttivat erityisesti suuret orkesteriteokset. Laulaminen on työarjelle virkistävää vastapainoa,

OLLI MIINALAINEN

Laulan Graduale-kuorossa II bassoa nyt kuudetta vuotta ja sinä aikana olen osallistunut viiden suuren orkesteri- ja kuoromusiikkiteoksen esittämiseen. Aikaisempaa kuorokokemusta on parista kolmesta kuorosta, joista vanhimmassa laulan edelleen Gradualen ohella. Gradualessa houkuttivat suuret orkesteri- ja kuoromusiikkiteokset, joihin pääsin tutustumaan laulaessani muutaman vuoden ajan berliiniläisessä kuorossa, jonka ohjelmistoon kuului vastaavanlaisia teoksia.