OI HERRA INTOA ANNA…

Työstin omaa stemmaani virtuaalikuoro-projektissamme, jota tehtiin Gradualen edellisen kuoronjohtajan Seppo Välimäen etäläksiäisiin ja silloin tulivat tuskastuttavan konkreettisesti mieleeni kansakoulun laulutunneilta tutut säkeet: Oi, Herra, intoa anna! Olimme hoitaneet säännölliset kuoroharjoituksemme jo noin puolen vuoden ajan etänä ja vietimme läksiäisiäkin etäyhteyden varassa. Juhlien kohokohdaksi työstettiin virtuaalikuoroesitys kaikille tutusta Gabriel Linsénin säveltämästä laulusta Kesäpäivä Kangasalla, johon Zacharias Topelius on kirjoittanut otsikossakin mainitut riimit. Ja soi se lopulta ihan tunnistettavasti, juhlistaen hienosti tilaisuuttamme.

Hommahan toimi niin, että jokainen lauloi oman stemmansa omissa oloissaan, tarkkojen esitysohjeiden ja nykyisen taiteellisen johtajamme Hiski Walleniuksen virtuaalijohtamisen mukaan. Näistä yksittäisistä esityksistä ammattilaiset sitten koostivat yhteisen kuoroesityksen.

Urakka oli varmaan vaikeampi kuin kukaan oli kuvitellut. Ottoja pystyi toistamaan mieleisensä määrän. Hyvä niin, sillä lähes joka tallenteeseen pääsi livahtamaan isompi tai pienempi moka, monesti – ikävä kyllä – vasta viimeisessä säkeistössä. Ja jos satuin itse olemaan suht koht tyytyväinen johonkin ottoon, tyrmäsi esitystä valvova henkilökohtainen lähituottajani otoksen. Tätä jatkettiin pari-kolmekymmentä kertaa, kunnes rimaa oli laskettu sen verran, että ”virheetön” esitys lopulta hyväksyttiin. Hakemattakin mieleen tulivat kansakouluaikaiset laulukokeet, joissa jokainen vuorollansa lauloi luokan edessä valitsemansa laulun, muun luokan kuunnellessa säälien tai kiusaantuneena.

Samaa laulua on lukemattomat kerrat laulettu Tuomiokirkon portailla juhlaviikkojen alkajaisiksi useamman sadan hengen suurkuoron voimin. Kuinkahan monella on oma stemma ja sanat olleet todella hallussa? Olihan tuo mielenkiintoinen ja opettava kokemus, josta kyllä jäi koko loppukevääksi korvamato sävelkorvaa kaivelemaan.

Tämä erikoinen koronakevät on mennyt Bachin Jouluoratorion ja Brahmsin Ein Deutsches Requiemin stemmojen merkeissä. Toivottavasti pian koittaa aika, jolloin päästään kuulemaan, mitä itse kukin on etäharjoituksissa oppinut ja miltä tuntuu lopultakin taas laulaa yhdessä ja yhteen.

Jouluoratorion esitystä suunnitellaan ensi jouluksi, Brahmsia taas syksyksi 2022. Esittämistä odottavat myös, käytännössä jo valmiiksi harjoitellut, Mozartin Kruunajaismessu ja c-mollimessu (Grosse Messe), jotka päästäneen esittämään keväällä 2022, varta vasten niihin tehdyin uusin sovituksin.

Graduale-kuoro toivottaa kaikille ystävilleen ja aktiivisille laulajilleen hyvää kesää! 

Toivottavasti tapaamme kesän jälkeen live-kuoromusiikin äärellä.

Olli Miinalainen, II-basso