Musiikin lohduttava voima

Musiikilla on valtavan lohduttava voima. Olen itse saanut kokea vaikeissa elämänvaiheissani, kuinka musiikki on kantanut ja kylvänyt toivoa yhä uudelleen murheen täyttämään mieleen. Saa vain ihmetellä, miten eri säveltäjät ovat osanneet synnyttää niin kaunista ja monikerroksista musiikkia.

Minulla on ollut etuoikeus laulaa monia uskomattomia teoksia kuorossa jo vuosikausien ajan. Koen, että musiikki on antanut minulle valtavan paljon. Olen saanut tulla lohdutetuksi ja hoidetuksi. Musiikki on ollut minulle kuin hoitava syli, joka on ottanut vastaan itkuni ja nauruni, ahdistukseni ja kiitokseni. Musiikki on kulkenut rinnallani kaikissa vaiheissani, eikä se ole koskaan sanonut minulle, etten tänään, juuri tällaisena ja tässä tunnetilassa, saisi olla näin. Päinvastoin, musiikki on itkenyt kanssani, musiikki on raikunut riemua kanssani, musiikki on ollut ahdistunut kanssani ja kuplinut kiitosta kanssani.

Samalla esimerkiksi monien säveltäjien kirjoittamat messut ovat kuin rukousta, suoraa puhetta Jumalalle. Niissä tulee esille koko ihmiselämän kirjo kaikkine vaiheineen ja tunteineen. Vaikeina hetkinä on lohdullista antaa kärsimyksen virrata ulos sielusta sävelten mukana ja saada heittää kuormansa Kaikkivaltiaan kannettavaksi. Jumala on luvannut kuulla rukoukset, ja Hän tietää hätämme. Jos mitään muuta ei ole jäljellä, voi olla toivoa luovaa, että saa ainakin huutaa tuskansa ulos, ja joku kuulee ottaen sen vastaan. Toisaalta onnen hetket voivat moninkertaistua Jumalalle tuodussa kiitoksessa.

Oma lohtunsa on myös yhdessä jaetussa musiikissa. Olen saanut kokea syvää yhteenkuuluvuuden tunnetta yhdessä kuorokavereiden kanssa, kun jokainen on omalla äänellään osa suurta, upeaa kokonaisuutta, joka yhteen punottuna kuulostaa niin hienolta, että on vaikea käsittää elämässä edes olevan niin kauniita asioita. Miten voimakas kokemus onkaan tuntea musiikki kehossaan, antaa sävelten soida päästä varpaisiin ja heittäytyä virran vietäväksi, elämään ja hengittämään tuota ihmeellistä yhteyttä itseensä ja muihin.

Laulaminen itsessään on vahva toivoa luova voima. Musiikissa kaikuvat tunteiden värit tavoittavat valon siellä, missä on pimeää. Jos on raskasta, voi musiikissa piirtyvä elämän kipu ja tuska tuntua suloisimmalta asialta maailmassa. Se voi olla kuin hellästi hoitava vesi, joka soljuu eteenpäin elämän kivikoista huolimatta. Musiikilla on kyky punoa elämänkokemukset yhdeksi helminauhaksi, minkä avulla rikkinäinenkin elämä voi tulla ehjäksi. Musiikki on lahja, jota edes korona ei vie meiltä pois.

Enna Lohi, I altto