JAUCHZET, FROHLOKKET – JOULUORATORIO OLARISSA

Bachin jouluoratorio viriteltiin ennen koronaa esityskuntoon Paavalin kirkkoon 20.12.2021. Toisen esityksen piti olla Kallion kirkossa 6.1.2022, mutta käsiin räjähtänyt pandemia teki suunnitelmat tyhjäksi. Tähtäin asetettiin uudelleen jouluksi 2023, ensimmäiset lämmittelyt tehtiin jo tänä keväänä ja uuden laulukauden alettua syksyllä 2023 Jouluoratorioon palailtiin harvakseltaan.

Joulukuun lähestyessä käytettiin paljon aikaa joukonsertin ohjelmaan ja välillä virkistettiin muistia Bachin suhteen; kuoroon oli tullut uusia laulajia, mutta onneksi Jouluoratorio taisi olla useimmille jossain määrin tuttu ennestään. Toisaalta marraskuun alun harjoituksissa joutui kyllä itsekin toteamaan, ettei kaikki sentään ihan ulkomuistista tullut ja tämä pisti kyllä vähän vauhtia kotiharjoitteluunkin. Konserttipaikaksi oli hyvissä ajoin sovittu Olarin kirkko ja päiväksi 1.12.2023.

Kenraaliharjoitus oli sovittu konserttipaikalle konserttia edeltäväksi keskiviikoksi. Korona-epidemia oli taas nostanut päätään ja aiheuttanut edellisissä harjoituksissa katoa kuoron riveissä. Orkesteriksi oli hankittu pieni soitinryhmä ja urut. Vielä viime hetkellä aiheutti korona järjestäjille ylimääräistä stressiä parin muusikon sairastuttua ja fagotistin jäätyä lumimyrskyn vuoksi jumiin Saksaan lentokentälle.

Kenraaliharjoitukseen oli kuoro kuitenkin saatu lähes täyteen vahvuuteensa ja korvaavat muusikotkin paikalle fagotistia lukuun ottamatta. Harjoitus oli erittäin lupaava, aikaa meni silti paljon yksityiskohtien ja myös kokonaisuuden hiomiseen, koska solistit, soittajat ja kuoro tapasivat toisensa ensimmäistä kertaa yhteisessä harjoituksessa.

Konserttipäivän harjoituksessa perjantaina 1.12. kaikki osui kuitenkin kohdalleen. Kuoro kuulosti olevan ”iskussaan” ja erinomaiset solistit ja soittajat olivat ammattitaidollaan pikavauhtia omaksuneet yhteistyön edellytykset. Läpikäynnin jälkeen oli reilu tunti aikaa keskittymiseen ja rauhoittumiseen. Esityskokonaisuus tuntui olevan hallussa; nyt ainoa huolen aihe oli, saadaanko sali täyteen.

Kello 19.00 reippaasti kuorokorokkeille; sali melkein täynnä. Partituuri auki, trumpetti ja patarummut räjähtävät soimaan. Seuraavat 1,5 tuntia ovatkin sitten yhtä euforiaa; sen kummemmin ajattelematta seurataan johtajan käsiä, soitinryhmän musiikki tulvii korviin oikealta kapellimestarin kokonaisuuteen synkronoimana. Välillä istutaan hetki, sitten taas ylös.

Ja ennen kuin on ehtinyt muuta ajatella, ollaankin jo loppukuorossa ja viimeiset tahdit vaimenevat Olarin kirkon holveihin ”weil unsre Wohlfahrt befestiget steht!”.

Ja taas ollaan yhtä ainutlaatuista kokemusta rikkaampia.

Olli Miinalainen, II -basso

17.12.2023