Graduale-kuoro


KUORO KEVÄÄLLÄ 2023

Graduale on sekakuoro, jossa on viitisenkymmentä laulajaa. Ohjelmistoon kuuluvat kuorolle, solisteille ja orkesterille sävelletyt kirkkomusiikkiteokset, joita kuoro on esittänyt 2000-luvun alusta lähtien. Esimerkiksi J. S. Bachin h-mollimessu, Johannes- ja Matteus-passiot sekä Jouluoratorio, G. F. Händelin Messias-oratorio, W. A. Mozartin c-molli- ja C-duurimessut sekä Requiem, F. Schubertin As-duuri-messu, A. Vivaldin Gloria ja J. Haydnin Luominen ja viimeisimpänä lokakuussa 2022 Kallion kirkossa esitetty J. Brahmsin Ein deutsches Requiem.

Graduale-kuoro harjoittelee keskiviikkoisin klo 18-21 Mäkelänrinteen lukion salissa (Mäkelänkatu 47). Kuoron nimi juontuu sanasta ’graduaali’, joka tarkoittaa messussa ennen evankeliumia laulettavaa päivän päävirttä. Nimi kuvaa kuoron olemusta edelleen hyvin: olemme sitoutuneita suurten kirkkomusiikkiteosten esittämiseen sekä motivoituneita ja kunnianhimoisia kehittämään kuoron sointia teos teokselta musiikillisesti yhä korkeatasoisemmaksi. Kuoron taiteellisena johtajan toimii MuM, kanttori Hiski Wallenius.Tällä hetkellä työn alla ovat toukokuun konsertissa esitettävät Gabriel Faurén ja W. A. Mozartin Requiemit.

Graduale-kuoro perustettiin vuonna 1988 ja se toimii tällä hetkellä itsenäisenä rekisteröitynä yhdistyksenä. Kuoron perusti kanttori, dir. mus. Seppo Välimäki.


KUORON TAUSTA

SEPPO VÄLIMÄKI

Kuva Steve Hollins

Kanttori, dir.cant. Seppo Välimäki perusti Graduale-kuoron vuonna 1988 avustamaan Paavalin seurakunnan jumalanpalveluksissa Itä-Pasilan seurakuntakodissa. Tästä juontui myös kuoron nimi Graduale, päivän virsi. Graduale-kuoro oli seurakunnan kuoro ja sen perustehtävä oli palvella seurakuntaa messuissa ja konserteissa.Viimeisten viiden vuoden aikana laulajien määrä vaihteli 55 ja 72 välillä. Kuoro on kasvoi kooltaan, jotta 8-äänisyys ja kaksoiskuoroja edellyttävien teosten esittäminen tuli mahdolliseksi.

Kuoron toimintavuoden huipentuma oli vuosittainen pääsiäisajan konsertti, useimmiten pitkäperjantaisin. Näissä konserteissa oli viimeisten vuosien aikana keskimäärin yli 900 kuulijaa.Välimäki johti kuoroa eläköitymiseensä saakka 2020.